Domeniile în care autorităţile române au atribuit cele mai valoroase contracte către străini sunt auto, tehnologie şi servicii bancare. Statul cumpără diverse produse şi servicii nu doar de la firmele autohtone, ci şi de la companii străine. Cele mai „norocoase“ dintre acestea sunt în Germania. În ultimii doi ani, contractele publice atribuite de autorităţi locale sau centrale au însumat 63,8 miliarde de lei, potrivit datelor comunicate pentru „Adevărul“ de către Autoritatea Naţională de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice (ANRMAP).
Dintre acestea, companiile cu capital străin au contractat în total 4,4 miliarde de lei, reprezentând aproximativ 7% din valoarea achiziţiilor publice realizate de statul român.
Autovehicule de-afară, în locul Loganului
Dacă ponderea străinilor pare mică, interesantă este structura pe ţări şi domenii de activitate în care statul s-a arătat generos faţă de aceştia. Clasamentul pe domenii este dominat de autovehiculele din Germania, iar cel pe ţări – de Austria.
Datele ANRMAP arată că autovehiculele şi/sau piesele auto importate de statul român din Germania valorează 343,4 milioane de lei, echivalentul a aproape un milion de euro. Adică, echivalentul a cel puţin 100 de Logan produse la Mioveni...
Pe locul secund în clasamentul importurilor de stat se situează echipamentele diverse din SUA (290 milioane de lei), urmate de serviciile bancare din Austria (242,6 milioane de lei), de echipamentele electrice din Germania (118,4 milioane de lei), de motoarele şi transformatoarele electrice din Austria (109 milioane de lei) şi de serviciile de mediu achiziţionate din Belgia (107 milioane de lei).
Clasamentul pe ţări de provenienţă a firmelor străine cu care statul român a încheiat contracte de achiziţii publice se prezintă, potrivit ANRMAP, astfel: