Germania a cerut astăzi instituirea unui tribunal internaţional pentru a acuza piraţii somalezi care au atacat foarte multe nave în acest an, ameninţând comerţul global într-unul dintre cele mai aglomerate coridoare maritime din lume, scrie Reuters.
Creşterea activităţii piraţilor în apele din apropierea Somaliei a urcat preţurile asigurărilor, a îmbogăţit cu zeci de milioane de dolari bandele de piraţi şi a forţat marinele străine să intervină în zonă pentru a proteja navele comerciale.
În octombrie, forţele navale franceze au capturat nouă oameni suspectaţi de piraterie şi i-au predat forţelor de securitate somaleze. Ministrul german al Apărării, Franz Josef Jung, a spus că piraţii trebuie să fie judecaţi de un tribunal internaţional. "Trebuie să existe o autoritate internaţională. Nimeni nu îşi doreşte un 'Guantanamo pe mare'," a spus Jung în statul african Djibouti, unde 220 de marinari germani s-au alăturat misiunii Uniunii Europene împotriva pirateriei.
Legislativul german a decis săptămâna trecută să trimită aproape 1.400 de soldaţi şi o fregată, Karlsruhe, în Golful Aden, ca parte a misiunii UE. Jung a spus că soldaţii germani, care vor oferi protecţie navelor care livrează hrană Somaliei vor avea un mandat "robust". "Cu siguranţă vor exista şi situaţii de luptă", a spus el.
Somalia este în anarhie de la înlăturarea dictatorului militar Mohamed Siad Barre în 1991. Insurgenţii islamişti controlează o mare parte din sudul ţării, iar miliţiile locale deţin controlul în restul ţării. În acest an, au fost anunţate 95 de atacuri ale piraţilor în apele somaleze. Aproape 400 de oameni şi 19 nave sunt în posesia piraţilor, printre care un super-petrolier saudit.