Din luna octombrie a acestui an, bancile analizeaza capacitatea de rambursare a clientilor "pe baza unui nivel al veniturilor considerate eligibile de catre imprumutatori, care nu poate depasi cu mai mult de 20% pe cel aferent anului anterior", dupa cum se arata in Regulamentul BNR. Totusi, in cazul in care angajatorii nu sint obligati sa dea salariatilor fisa fiscala sau solicitantii de imprumut nu au obligatia sa depuna fisa fiscala la administratia financiara, bancile vor stabili venitul pe anul anterior "pe baza adeverintei de venit sau a altor documente justificative".
Bancile pot lua in calcul venituri mai mari ale clientilor decit cele din declaratiile fiscale, doar daca acestia pot demonstra continuitatea acestora.
Ce reprezinta fisa fiscala
Fisa fiscala cuprinde informatii referitoare la calculul impozitului pe veniturile din salarii sau asimilate acestora. Fisa fiscala privind impozitul pe veniturile din salarii se completeaza de catre angajatori pentru fiecare persoana care realizeaza venituri din salarii sau asimilate acestora. Fisele fiscale se depun pentru anul fiscal expirat. Aceste documente trebuie sa cuprinda date referitoare la identificarea angajatorului si angajatului, la perioada angajarii si la calculul impozitului pe veniturile din salarii. Dupa depunerea acestora la organul fiscal, angajatorii trebuie sa transmita un exemplar si salariatilor.
Totodata, trebuie precizat faptul ca angajatorul este obligat sa pastreze fisele fiscale pe intreaga durata a angajarii, potrivit Codului Fiscal. Angajatorul care retine integral impozitul este obligat sa puna la dispozitia salariatului cite o copie a fisei fiscale cel tirziu in ultima zi a lunii februarie, pentru anul fiscal anterior.
Toti salariatii cu venituri din mai multe locuri (colaboratori, venituri din drepturi de pro