O fi guvernul PD-L-PSD un compromis rational, dar desemnarea lui Catalin Predoiu pentru un al doilea mandat la Justitie pare compromisul irational, o intamplare politica la fel de bizara ca retragerea lui Theodor Stolojan. Nominalizarea sa a produs o reactie in lant de gesturi si declaratii irationale. Liderii celor doua partide, Emil Boc si Mircea Geoana, l-au prezentat asa cum liberalul Predoiu n-a fost niciodata: independent, o garantie in fata reformelor asteptate la Bruxelles.
- Emil Boc: "E vorba de o persoana care sa nu provina, sa apartina direct, din partide, ca o garantie a independentei justitiei, in al doilea rand sa fie o garantie ca procesul de reforma a justitiei merge mai departe si ca in iulie 2009 vom avea ridicata monitorizarea pe justitie, iar Romania sa fie un stat cu depline drepturi in UE, si sub aspectul justitiei, si, nu in ultimul rand, sa fie vorba de o persoana care sa asigure continuitatea reformei justitiei, implicit sub aspectul finalizarii actualelor coduri care se afla in dezbatere."
- Mircea Geoana: "Stiu ca vor fi intrebari, dar din punct de vedere al competentei, profesionalismului si relatiilor de influenta la Bruxelles, d-l Predoiu reprezinta un om potrivit, care merita sa continue activitatea pe care a inceput-o."
Declaratiile celor doi aduc in discutie numeroase contradictii, mistificari si situatii perfect absurde. In primul rand, si Boc si Geoana au privit cu maxima retinere nominalizarea sa la Justitie, in februarie 2008. Boc spera ca legaturile dintre Catalin Predoiu si Dinu Patriciu nu vor afecta independenta justitiei. Geoana isi declara atunci preferinta pentru Norica Nicolai si vedea in inlocuitorul lui Tudor Chiuariu expresia crizei de profesionisti din PNL.
Suspiciunile celor doi aveau sa fie confirmate cateva luni mai tarziu. Noul ministru ceruse in august inlocuirea lui Daniel Morar de la s