În Ploieşti şi Bacău, costurile locuinţelor vechi sunt la fel de mari ca şi la începutul anului. Viaţa economică încă activă precum şi investiţiile românilor care muncesc în străinătate au făcut ca preţul apartamentelor din cele două reşedinţe de judeţ să nu scadă. “Preţurile activelor imobiliare variază regional, în funcţie de anumite caracteristici ale cererii şi ofertei. Aceasta este explicaţia faptului că, în timp ce aceste preţuri pot creşte într-o regiune sau într-un oraş, ele pot scădea, simultan, în altele. Mai trebuie să ţinem cont de un aspect.
Multe preţuri la imobile sunt exprimate în euro, însă de la începutul anului 2008 leul s-a depreciat cu 10% faţă de euro. În cazul în care cumpărătorii au veniturile în lei, o scădere a preţului în euro, cu 10% de exemplu, nu ar face decât să menţină constant în lei preţul imobilelor”, explică Laurian Lungu, director de cercetare în cadrul Grupului de Economie Aplicată (GEA).
Printre motivele indicate de agenţii locali pentru stabilitatea pieţei imobiliare din oraşele menţionate se numără şi activităţile economice mai puţin afectate de criza financiară.
De aceeaşi părere este şi Laurian Lungu. “Unul dintre factorii relevanţi care influenţează caracteristicile cererii şi ofertei este puterea de cumpărare.
Aceasta este determinată de existenţa unor activităţi economice care sunt mai puţin afectate de criza financiară, de perspectivele de dezvoltare economică regională, cât şi de influxul de capital al românilor care muncesc în străinătate.
Din acest punct de vedere, atât Clujul, cât şi Bacăul pot fi consideraţi poli regionali de atracţie, care concentrează o mare parte a activităţilor economice din zonă”, explică directorul de cercetare GEA. În Cluj, primele scăderi la apartamentele vechi s-au înregistrat abia în această lună.
Ploieş