Îmbrăţişaţi-vă cu cei dragi, faceţi haz de necaz şi exersaţi-vă autoironia. Sursa: Hepta
Terapia atingerii, umorul şi meditaţia par a fi cele mai bune remedii contra tristeţii, care loveşte multe persoane în această perioadă din an. O simplă îmbrăţişare vă poate ajuta să descărcaţi „oxitocină“, aşa-numitul hormon al încrederii, care induce o stare de calm şi linişte în organism. Acelaşi hormon se eliberează în corp şi după ce aţi făcut dragoste cu partenerul ori, la copii, în timpul alăptării.
Potrivit psihologilor, terapia atingerii poate include masaje, reflexoterapie şi, bineînţeles, întâlniri cu prietenii. Atingerile plăcute, cum sunt cele de la masaj, îmbrăţişările şi săruturile primite de la cei dragi pot să scadă nivelul hormonilor de stres, să reducă bătăile inimii şi să ajute la eliberarea hormonilor naturali, care induc calmul. Umorul vă ajută şi el să treceţi peste situaţiile tensionate, iar meditaţia şi rugăciunea vă liniştesc sufletul.
Afecţiunea scade stresul
Prietenii şi familia nu sunt doar cei care vă pot readuce zâmbetul pe faţă, ci şi cei care vă pot îmbunătăţi starea de sănătate. Psihologii spun că afecţiunea este unul dintre elementele-cheie în menţinerea confortului emoţional şi al unei sănătăţi mentale echilibrate. În plus, datorită gesturilor de afecţiune, se restabilesc şi anumiţi parametri în organism, pe care stresul i-a dat peste cap. „La nivel subcortical, oamenii au un centru care «codifică» gesturile de afecţiune şi pun în acţiune mediatorii de natură opioidă, cu rol de vindecare“, explică mecanismul psihologul Bogdana Bursuc, de la Clinica Mindcare.
De Sărbători, este bine să vă exersaţi umorul şi autoironia, despre care psihologii spun că sunt cele mai bune „metode de tratament“. Chiar dacă aţi trecut printr-o perioadă tensionată la serviciu, aţi avut discuţii cu pa