Dincolo de efectele sale negative, actuala criza economico-financiara reprezinta si o ocazie, poate unica, pentru reorientarea economiei mondiale spre un model "verde", viabil pe termen lung si profitabil tuturor. Este de domeniul evidentei ca sistemul mondialist actual si-a atins limitele, atat in privinta capacitatii sale de ameliorare a conditiilor de viata a defavorizatilor lumii, cat si in cea a amprentei ecologice pe care putem sa o impunem planetei.
Dar, pentru valorificarea acestei oportunitati, doua conditii sunt indispensabile: pe de o parte, elaborarea unor proiecte adecvate, iar, pe de alta, vointa politica de aplicare a lor!
Cu titlu prealabil, avem nevoie de o schimbare radicala a perspectivei de abordare: daca pana acum protectia mediului a fost perceputa si tratata mai ales ca un cost, a venit vremea ca performantele economice si reducerea saraciei sa fie strans corelate cu prezervarea elementelor datului natural. In continuarea acestei logici, se impune a da un pret naturii si serviciilor esentiale pe care ea le aduce, spre a putea integra costul capitalului natural si al distrugerii sale in ecuatia dezvoltarii economice. De altfel, inca din 2002, cercetatorii Universitatii Cambridge au evaluat serviciile ecologice aduse de cele 100.000 de rezervatii naturale existente in lume la 5.000 de miliarde de dolari pe an, adica cifra de afaceri cumulata din industria automobilului, siderurgiei si serviciilor informatice. Ne putem imagina ce ar insemna convertirea economica a acestui capital oferit si folosit gratuit in prezent!
Primele masuri in acest sens pot fi incorporate procesului de relansare, prin stimularea cresterii in interdependenta cu obiective environmentale. Asa, de pilda, presedintele ales al SUA, Barack Obama, a anuntat ca ajutoarele acordate industriei automobilelor vor fi conditionate de eforturile de reducere a consumul