Investitorul grec vorbeşte despre motivele care i-au împins pe tineri la revoltă. Jean Valvis, om de afaceri
Are 54 de ani, este de formaţie arhitect, cu studii universitare la Atena şi Paris-Sorbona. În 1973 era student la Institutul Politehnic din Atena, Facultatea de Arhitectură, când au izbucnit revoltele împotriva dictaturii coloneilor.
De aproape 15 ani face afaceri în România, în domenii precum ape minerale, industria laptelui, industria alimentară. La sfârşitul lui 2002, Valvis vindea cu aproape 40 milioane de euro, către Coca-Cola, compania sa de ape minerale.
În acest an a vândut compania sa de lactate grupului francez Lactis, presa economică din România dând ca valoare a tranzacţiei suma de 100 milioane de euro. Pentru publicul larg din România, e cunoscut datorită implicării în clubul de fotbal Rapid Bucureşti.
Domnule Valvis, cum vă explicaţi evenimentele din ţara dumneavoastră natală?
Situaţia socială explodează, scapă de sub control. Eu spun că de 30 de ani societatea greacă trăieşte o criză la toate nivelurile. Există o criză politică. Ştiţi cine e primul în sondajele făcute în Grecia, cu întrebarea cine ar fi cel mai credibil prim-ministru?
Pe primul loc, cu 42 la sută, „nimeni”. Nimeni! „Nimeni” va administra Grecia! Abia apoi, cu 28 la sută, vine prim-ministrul actual, Caramalnis. Criza economică e clară.
Şomajul creşte, oameni care au diplome universitare sau chiar postuniversitare sunt obligaţi să accepte slujbe de 600-700 de euro, foarte puţin pentru Grecia. Au ieşit pensionarii să protesteze din cauza scumpirii vieţii şi au fost loviţi de poliţişti.
Deci există un impas economic. Apoi este criza de valori. Ce ideologie are generaţia tinerilor de azi? Generaţia mea, a anilor ’70, avea idealurile de democraţie, de creştere economic