În timp ce occidentalii preferă afine sau legumele la grătar, românilor le mai trebuie timp până vor înlocui porcul cu struţul. Pentru a avea de Sărbători carne de animale hrănite cu furaje fără pesticide sau legume bio, ar trebui ca în România să fie încurajată agricultura biologică. Masa de Crăciun nu poate fi concepută fără şorici şi cârnaţi, lebăr sau cozonaci, alimente cumpărate de cele mai multe ori din supermarketuri, care conţin conservanţi sau tot felul de chimicale.
Animalele sacrificate, mai ales porcul, care este la mare căutare în această perioadă, sunt crescute cu furaje ce conţin substanţe chimice, menite să le accelereze creşterea ori să le îngroaşe stratul de grăsime.
La fel şi legumele ori fructele care se vând în magazine sau în pieţe sunt stropite din plin cu tot felul de chimicale pentru a fi ferite de dăunători.
Pentru a avea pe masă de Sărbători carne de animale hrănite cu furaje fără pesticide sau legume bio, ar trebui ca în România să fie încurajată agricultura biologică, iar fermierii să nu mai arunce pesticide cu lopata pe culturi. În Occident, agricultura bio este în vogă, iar cei care livrează pe piaţă alimente sănătoase fac averi considerabile.
Producţia bio, aproape inexistentă în România
Românii consumă de trei ori mai puţine alimente bio decât media europeană, iar multe dintre ele, deşi sunt cumpărate de la ţărani, nu pot fi considerate alimente sănătoase, tocmai pentru că sunt contaminate cu pesticide.
În cazul fructelor sau al legumelor care nu sunt cultivate ecologic, chimicalele se strâng în special în coajă, unde se află şi cea mai mare concentraţie de vitamine, iar unii cultivatori nici nu ştiu că apa cu care îşi udă livezile sau solarul este otrăvită cu nitriţi.
Pentru ca masa de Crăciun să poată fi alcătuită din alimente bio, ac