Ambasadorul Republicii Franceze la Bucuresti, Excelenta Sa Henri Paul, a tinut pe 18 decembrie 2008 un discurs pentru a marca sfarsitul mandatului francez la presedintia Consiliului Uniunii Europene, prilej cu care a facut aprecieri cu privire la rezultatele obtinute de diplomatia franceza.
Pentru mandatul inceput la 1 iulie 2008, presedintia franceza a fixat ca prioritati crearea unei "Europe care protejeaza" si solutionarea crizelor.
Potrivit ambasadorului Henri Paul, presedintia franceza si-a propus sa ofere o mai buna protectie cetatenilor Uniunii prin adoptarea unui pachet de reglementari cu privire la clima si energie, revizuirea PAC (Politica Agricola Comuna), incheierea unui pact asupra migratiei si azilului, redefinirea PESC (Politica Externa si de Securitate Comuna), Uniunea Mediteraneana, deschiderea de noi negocieri cu vecini precum Moldova si Ucraina, punerea in aplicare a doua initiative franceze in domeniul educatiei si culturii si deschiderea unor noi capitole de negociere in vederea aderarii Turciei.
In ceea ce priveste pachetul energie/clima, potrivit lui Henri Paul, presedintia franceza a reusit, in cadrul Consiliului de la 11-12 decembrie, sa ajunga la un compromis asupra "unui acord istoric⌠care va permite reducerea cu 20% a emisiilor de gaze poluante pana in 2020 in raport cu anul 1990". Noul acord, votat la 17 decembrie de catre Parlamentul European, este important si pentru ca mentine cotele de poluare stabilite in 2005 fara a afecta economiile statelor postcomuniste membre ale UE.
in perioada mandatului Frantei la presedintia UE, cele 27 de state membre au semnat la 28 noiembrie Acordul PAC dupa 2013, care fixeaza principiile si obiectivele care vor defini politica agricola a comunitatii: "securitatea alimentara a UE, contributia la asigurarea echilibrelor alimentare mondiale, mentinerea echilibrelor in spatiul rur