Se poate paria ca au existat multi in Romania care s-au bucurat ca Ungaria, fost "copil minune al Europei", a mers intr-atat spre ananghie incat a ajuns la mana FMI. Ungaria a fost inca din vremea comunismului un fel de frustrare pentru romani, caci acolo se traia mai bine, erau mai putine constrangeri si de-acolo se mai calatorea si prin Occident. Si apoi, dupa caderea comunismului, frustrarea a crescut, Ungaria fiind cu cativa ani inaintea Romaniei si la reforme, si la interes din partea Occidentului si a investitorilor straini, si la intrarea in NATO si Uniunea Europeana, si la nivel de trai, si la abandonarea FMI, si la atatea altele. Si acum, iata, pare sa se fi intors roata! Se poate paria chiar ca, si mai si, sunt unii care se si impauneaza ca, in timp ce Ungaria asa si pe dincolo, Romania nu mai are nevoie de FMI si apare si pregatita sa treaca putin afectata de criza internationala si, toate acestea, pentru ca statul roman nu s-a indatorat precum cel maghiar si poate acum sa faca fata platilor.
Ar trebui insa ca aprecierile in legatura cu aceste aspecte sa fie mai nuantate. Dincolo de faptul ca nu este deloc sigur ca Romania va scapa de FMI in conditiile efectelor crizei internationale, aparent breaza Romanie este mai degraba de vaitat decat lovita Ungarie, daca privim macar putin mai departe de varfurile de la pantofi.
E drept, datoria externa a Ungariei (115 miliarde de euro) este mai mare decat cea a Romaniei (70 miliarde de euro, inclusiv cea pe termen scurt). Si, bineinteles, tinand cont de dimensiunile tarilor si populatiilor lor, Romania are o datorie externa mai mica. Pe locuitor, unui maghiar ii revine de platit o datorie de peste 3 ori mai ridicata.
Aparent insa, marile diferente sunt legate de structura. Datoria maghiara este preponderent o datorie publica sau public garantata, adica a statului. Care reprezinta din total vreo 6