Infectia cu banalul herpes ar putea fi unul dintre factorii care favorizeaza aparitia bolii Alzheimer. Un studiu recent realizat la Universitatea din Manchester aduce noi dovezi in sprijinul acestei teorii. Despre ce este vorba am incercat sa aflam de la dr. Andrei Miu (Universitatea Babes Bolyai, Cluj).
Boala Alzheimer este, probabil, una dintre cele mai investigate afectiuni ale creierului. Cu toate acestea, nimeni nu stie inca nici cum apare, nici de ce se declanseaza procesele de degenerescenta ale creierului cunoscute sub acest nume. Iar, daca motivele sunt necunoscute, tratamentele de care dispunem la ora actuala sunt in cele mai bun caz simptomatice: amelioreaza simptomele, insa nu vindeca.
Ceea ce au specialistii la ora asta sunt o serie de teorii, fiecare cu cercetari serioase in spate. Nici una nu a castigat inca competitia.
Ce este, de fapt, Alzheimerul? Dr. Andrei Miu (Universitatea Babes Bolyai, Cluj)
Placi senile si degenerescente
Foto: Wikipedia
Una din modificarile specifice creierului afectat de aceasta boala este reprezentata de placile senile, formate din acumulari ale unui fragment de proteina, numit amiloid beta, inconjurate de resturi de celule degenerate.
Placile senile se acumuleaza si in creierul persoanelor senescente, dar integre neurologic, insa la pacientii cu boala Alzheimer, acestea sunt mult mai frecvente, mai ales in zone ale creierului cum ar fi hipocampul.
A doua modificare specifica bolii Alzheimer este reprezentata de degenerescentele neurofibrilare, adica acumulari anormale in neuroni ale unor componente celulare, microtubulii, care asigura transportul proteinelor de-a lungul prelungirilor neuronilor. Acesti microtubuli sunt, in mod normal, paraleli, insa in creierul afectat de boala Alzheimer ei iau o forma spiralata si se agrega cate doi in ceea ce numim degene