Reducerea consumului de energie electrică este resimţită din plin de companiile furnizoare. În ciuda tendinţei de scădere a cererii, preţurile la care s-au efectuat tranzacţiile pe platforma Reducerea consumului de energie electrică este resimţită din plin de companiile furnizoare. În ciuda tendinţei de scădere a cererii, preţurile la care s-au efectuat tranzacţiile pe platforma specializată OPCOM au înregistrat niveluri- record de peste 210 lei/MWh (fără TVA), cu 15% peste valorile de anul trecut.
Explozia preţurilor pe bursă este pusă de furnizori pe fondul cererii foarte ridicate de energie, în contextul în care piaţa a fost mai redusă până în noiembrie, din cauza lipsei unor oferte de vânzare suficiente, în cursul anului, iar furnizorii se luptă să îşi menţină cotele.
Riscul este ca efectele crizei economice să oblige tot mai multe unităţi economice să-şi reducă sau chiar să-şi înceteze activitatea, ceea ce îi poate pune pe unii furnizori în situaţia în care vor realiza că au cumpărat energie foarte scumpă, iar la anul activitatea clienţilor lor se va restrânge şi nu-şi vor mai putea respecta contractele de achiziţie, sau vor vinde energia în pierdere.
Traderii de energie estimează că cel puţin 10 – 15 furnizori de electricitate vor fi nevoiţi să iasă din această piaţă, până la sfârşitul anului viitor. În prezent sunt activi peste 60 de traderi de energie.
Sarcina cade pe Termo
Preţurile foarte mari sunt strâns legate de oferta relativ redusă cu care producătorii vin în piaţă, păstrând rezerve pentru sarcina care li s-ar prevedea pentru piaţa reglementată. În condiţiile absenţei de pe piaţă a Hidroelectrica, cel mai mare şi mai ieftin producător intern de energie, şi a ofertei încă reduse a Nuclearelectrica, al doilea producător ca mărime, tranzacţiile sunt susţinute de Turceni şi Rovinari, c