Emil Boc ajunge premier din fotoliul de primar al Clujului. In 2004 a castigat in fata lui Ioan Rus, PSD. Blocate in epoca Funar, investitiile au inceput sa curga. Unii spun ca orasul s-ar fi dezvoltat oricum dupa un deceniu de nationalism pagubos si frana economica, altii sustin ca este meritul noului primar. Cei mai multi il acuza ca a lasat orasul sa se dezvolte haotic, ca nu s-a bazat pe specialisti ci pe echipa mostenita de la Funar sau pe personaje suspecte. Primarului Boc, adversarii politici ii reproseaza lentoarea deciziilor iar liderului PDL, dependenta de seful statului.
Era deputat in Parlament si facea o opozitie zgomotoasa, cind a fost impins de Traian Basescu sa candideze la Primaria Cluj-Napoca. In anul 2004. Lupta impotriva lui Ioan Rus, care la ora aceea era ministru de interne in Guvernul Nastase, se bucura de autoritate, putere si bani. La alegerile locale din 2004, a castigat primaria Clujului, cu 56,26%, in al doilea tur. Rus obtinuse atunci 43,74.
In primul tur, Rus, obtinuse 40,17% din voturi, cu aproape 10 procente mai mult decat Boc - 33,12%. Boc reusise insa sa-l elimine din cursa pe Gheorghe Funar, aflat de 12 ani in fruntea Clujului.
Prin contrast, Emil Boc avea un partid slab la Cluj -Napoca, venea din opozitie, fara bani si fara autoritatea de care se bucura functia si statura lui Rus. Desi nu era creditat cu sanse, a cistigat competitia, declansind, practic, ascensiunea PD in Ardeal. I se reprosa lipsa de experienta administrativa, economica, manageriala. Dupa primul mandat, Emil Boc a candidat din nou. In anul 2008. A cistigat Primaria cu peste 76% din voturi. Clujenii se declara multumiti de cum a condus Emil Boc orasul.
Plusuri
Boc in actiune de imagine
Foto: HotNews.ro
A normalizat viata economica si politica a orasului, Clujul devenind atractiv pentru investitori stra