Crăciunul este, pe toate meridianele, ocazia perfectă de a petrece clipe minunate alături de cei dragi, dar şi prilejul cu care gospodinele îşi etalează abilităţile, pentru a oferi invitaţilor o masă copioasă, plină cu bucate tradiţionale.Indiferent că este vorba de cina din Ajun sau de prânzul din 25 decembrie, de Sfânta Sărbătoare a Crăciunului toată lumea este aşezată în jurul mesei alături de cei dragi, savurând bucatele tradiţionale. Sărbătoarea începe cu cina din Ajun, care în multe ţări se remarcă prin conţinutul redus de grăsimi. În Polonia şi Republica Cehă, cina tradiţională este compusă dintr-o supă de ciuperci, heringi sau crap, ouă şi multe tipuri de legume. La fel stau lucrurile şi în Ungaria, unde doamnele pregătesc peşte fiert sau la cuptor, legume şi o pâine specială, cu seminţe de mac, dar vecinii noştri nu pierd ocazia de a savura o friptură de porc sau de curcan bine rumenită sau o felie de cozonac cu nuci. În Portugalia, în schimb, în meniul principal găsim file de merluciu cu cartofi fierţi şi conopidă. În Spania, în noaptea de Crăciun, familia se reuneşte în jurul mesei, bogată în delicatese, unde homarul, mielul sau porcul sunt la loc de cinste. Nu lipseşte supa, de obicei din peşte, iar fructele de mare, brânzeturile, şunca şi pateurile completează meniul. Orice spaniol care se respectă are în casă, în aceste zile, măcar patru dintre cele mai populare prăjituri de Crăciun, cum ar fi turrón, polvorones, mazapan şi mantecados. De pe masă nu lipsesc nici mandarinele, alunele sau curmalele. Un astfel de ospăţ nu este complet fără un pahar de şampanie, o ceaşcă de cafea fierbinte sau un lichior, ori un coniac spaniol, precum Cardenal Mendoza. Arome din toată lumea Finlandezii nu duc nici ei lipsă de delicatese pentru masa de Crăciun, tradiţionale fiind pilaful cu morcovi, scorţişoară şi mirodenii sau cu ficat şi struguri, şi lanttulaatikko, care