În total, au fost eliberate 42 de autorizaţii pentru tot atâţia muzicieni, care vor avea la dispoziţie locuri special amenajate pentru a cânta în staţiile de metrou din capitala Catalunyei. Autorităţile locale din Barcelona au început să elibereze atestate pentru artiştii care doresc să câştige bani în spaţiile publice. Aglomeraţia caracteristică marilor oraşe se reflectă cel mai bine pe coridoarele din reţeaua de metrou.
Muzicienii ambulanţi au devenit şi la Barcelona prezenţe constante în peisajul zilnic.
Asociaţia Muzicienilor de Stradă, în colaborare cu serviciul de transport public din Barcelona au organizat, în luna noiembrie, un casting la care s-au prezentat aproximativ 50 de muzicieni.
Doar 42 au obţinut carnetul de asociat ce le dă dreptul să cânte în subteran. Astfel de concursuri se vor desfăşura anual, în primul rând pentru a combate orice formă de cerşit şi pentru ca muzica interpretată în metrou să fie una de calitate.
Din juriu au făcut parte doi profesori de muzică, iar fiecare concurent a trebuit să interpreteze trei melodii, dintr-un repertoriu de cel puţin 15-20.
„Juriul nu a ţinut cont de limba în care cântăm. A fost important să ţinem ritmul şi măsura“, explică Firaru Mihai, unul dintre câştigătorii castingului.
Mihai, originar din comuna I.L. Caragiale, a învăţat să cânte la acordeon în România, iar în prezent susţine că poate să interpreteze sute de melodii.
Nu-i mai deranjează poliţia
După ce trec de selecţia riguroasă şi au toate actele în regulă, muzicienii ambulanţi trebuie să îşi schimbe în fiecare zi locul în care cântă. Fiecare artist are dreptul să cânte câte patru ore zilnic. „Două ore de dimineaţa şi alte două ore seara. Nu poţi sta mai mult, căci vin alţii la schimb“, ne explică Mihai.
La fiecare două săpt