Bancile au imprumutat 27,6 mld. lei (7,3 mld. euro) de la BNR in noiembrie, in timp ce piata monetara interbancara a ramas tensionata, dupa furtuna din luna octombrie.
Suma imprumutata de BNR in noiembrie prin facilitatea de credit lombard este a doua cea mai mare din istorie, fiind depasita doar de varful de 48,9 miliarde de lei (13 mld. euro) din octombrie, potrivit datelor bancii centrale. BNR ofera bancilor credite de refinantare pe o zi (facilitatea lombard), la o dobanda de 14,25% pe an. Pentru a accesa astfel de imprumuturi, bancile trebuie sa aduca insa garantii acceptabile (in general titluri de stat).
Suma publicata de BNR reprezinta insa un total acumulat pe parcursul lunii, volumul mediu injectat zilnic in piata fiind de 1,38 miliarde de lei.
Luna trecuta BNR a organizat si o operatiune repo, prin care a injectat in piata 500 de milioane de lei, pentru o saptamana.
Pe fondul neincrederii dintre jucatori, bancile au fost nevoite sa apeleze din nou masiv la BNR pentru credite de refinantare, in conditiile in care nu au mai putut sa atraga fonduri de pe piata. Reticenta bancilor de a-si plasa sume intre ele se vede in utilizarea instrumentelor oferite de BNR.
In timp ce o parte din jucatori s-au imprumutat masiv de la Banca Nationala, altii au avut lichiditati excedentare, pe care au preferat insa sa le plaseze la BNR, la o dobanda de 6,25% pe an, in loc sa plaseze pe piata, unde dobanzile variau intre 15% si 18% pe an, in functie de maturitate. Astfel, sumele plasate la banca centrala in noiembrie prin facilitatea de depozit pe o zi au urcat la 6,3 miliarde de lei, fata de 2,1 miliarde de lei in octombrie. Practic, din fiecare patru lei injectati de BNR in piata, unul s-a intors in facilitatea de depozit.
Setea de lichiditati a bancilor a fost reflectata si in dobanzile oferite clientilor, care au urcat puternic in