Cei mai cunoscuţi colindători din judeţ sunt preferaţii Casei Regale a României
A devenit deja o tradiţie ca, în fiecare an, în ajunul Crăciunului, porţile Domeniului regal de la Săvârşin să se deschidă pentru colindători.
Dubaşii din Săvârşin, păstrează nealterat un obicei străvechi, specific Văii Mureşului. Ei se îmbracă în şube, pantaloni şi cămăşi ţesute la război, îşi pun pe cap căciuli din blană de miel negru, împodobite cu mărgele în formă de coroană, semnificând coroanele magilor care au vestit naşterea Mântuitorului şi pleacă la colindat. Duba este împodobită cu coroniţe de flori multicolore.
Dubaşii s-au pregătit pentru colindatul Regelui cu câteva săptămâni înainte de marele eveniment. „Ne pregătim de la începutul Postului Crăciunului, de când se lasă, în 16 noiembrie. Că aşa e obiceiul, să venim în fiecare an, să îl colindăm pe Rege”, ne-a spus unul dintre dubaşi. Printre cele mai cunoscute colinde ale dubaşilor se numără „Marşul dubelor”, „Poruncea Sfânta Maria”, „Florile’s dalbe”, „Ce sară îi astă sară”. „Obiceiul dubaşilor este inclus şi în programul de promovare a turismului rural, la categoria „obiceiuri de iarnă”, al Consiliului Judeţean Arad”, a declarat Ramona Creţu, purtător de cuvânt al instituţiei.
Obicei foarte vechi
Unul dintre localnici a spus că tradiţia de a colinda la Domeniul regal de la Săvârşin este foarte veche. Acesta îşi aminteşte ce povesteau bătrânii satului. „Soacra mea mi-a spus că Regele si Regina mergeau pe la localnici pe acasă. Regina stătea şi se uita când mulgeam vitele, dar cel mai mult îi plăceau colindătorii”, a povestit Mircea Georgescu.
Obiceiul colindatului cu dubaşi se regăseşte în marea majoritate a localităţilor de pe Valea Mureşului, unde s-au constituit cete de dubaşi. Colindătorii de la Obârşia, Roşia Nouă, Petriş, Ilteu, Căprioara, Birchiş, Ţela, Bata, Vărădia