Regele Belgiei, Albert al II-lea, l-a insarcinat pe fostul premier Wilfried Martens sa consulte partidele politice in vederea formarii unei noi coalitii de guvernare, dupa ce a acceptat demisia premierului in functie, Yves Leterme, care a renuntat la mandat ca urmare a acuzatiilor privind ingerinta in actul de justitie.
Crestin-democratul Martens, in varsta de 72 de ani, a acceptat misiunea de "explorare", cum este numita aceasta insarcinare in jargonul politic belgian.
Conform cutumei politice belgiene, "explorarea" este incredintata unei persoane experimentate, care se consulta cu liderii partidelor pentru a testa diversele optiuni de coalitie. Martens, care a fost prim-ministru intre 1979 si 1992, nu a fost numit premier si nici nu are misiunea de a forma un guvern, ci numai sa caute formarea unei majoritati.
Incredintarea misiunii de explorare lui Martens pare sa indice dificultatea formarii majoritatii parlamentare in Belgia, unde politica si statul sunt divizate lingvistic intre valonii francofoni din sud si flamanzii vorbitori de olandeza din nord.
Desi atat partidele politice valone, cat si cele flamande subliniaza cu orice ocazie ca vidul de putere este extrem de periculos pe fondul crizei financiare si economice, de fiecare data cand este avansat numele unui posibil premier cel putin una din formatiunile parlamentare ridica obiectii din varii motive. Tensiunile dintre cele doua comunitati lingvistice au amanat cu aproape zece luni numirea lui Leterme si au generat chiar apeluri flamande la divizarea Belgiei.
In contextul actual, formatiunile trebuie sa decida daca doresc organizarea de alegeri legislative anticipate in iunie, in paralel cu alegerile regionale si europene dupa ce rezultatele – extrem de stranse – ale ultimului scrutin au aruncat Belgia intr-o criza politica aproape permanenta.
Leterme a demisio