Der Weinachtsmann în Germania, Pere Noel în Franţa, Father Christmas în Marea Britanie, Santa Claus în America, Gaghant Baba în Armenia, Daidí na Nollaig în Irlanda, Babbo Natale în Italia, Pai Natal în Portugalia, Ded Moroz în Rusia, Noel Baba în Turcia, Baba Chaghaloo în Afganistan sau Moş Crăciun pe meleagurile noastre.
Chiar dacă numele îi sună altfel, toată lumea ştie că el aduce cadouri tuturor copiilor cuminţi – dar şi oamenilor mari - în noaptea de Crăciun (de 24 spre 25 decembrie). Şi chiar dacă legendele şI tradiţiile diferă de la o ţară la alta, imaginea lui Moş Crăciun este aproape identică oriunde în lume: un bătrânel roşu-n obraji, voios nevoie-mare şi cu barbă albă.
Se zice că Moş Crăciun este versiunea mai nouă a Sfântului Nicolae (în engleză: Santa Claus), care şi-a făcut apariţia în secolul I.
Cu sania sau cu placa de surf
Chiar dacă mitul poate varia de la zonă la zonă, în special în funcţie de clima în perioada Crăciunului (care pleacă de la o iarnă îngheţată în emisfera nordică şi ajunge la o vară călduroasă în emisfera sudică), în general ni-l imaginăm pe Moş Crăciun ca fiind îmbrăcat într-un costum roşu, având o barbă lungă şi albă şi locuind într-o ţară nordică (cel mai frecvent în Finlanda sau în Canada). Cine îl ajută să facă daruri pentru toată lumea? Spiriduşii. El împarte cadourile cu ajut ŞI cine îl ajută să ajungă, pe horn sau peg aura cheii, în casele din toate colţurile Pământului? Nişte sănii zburătoare, trase de reni (sau chiar o placă de surf, în Australia). Moşul cel mai drag ne pune cadourile sub pomul de Crăciun sau în cizmuliţele pregătite special pentru aceasta.
Moş Gerilă, mort în ’89
Nu e sigură data şi modul în care mitul lui Moş Crăciun a ajuns la urechile locuitorilor de pe plaiuri mioritice. În orice caz, Moş Crăciunul românesc, cu plete dalbe, n