2008 a fost un an catastrofal pentru mulţi emitenţi de la BVB şi Rasdaq, cu pierderi care au ajuns chiar pånă la 95%, însă pozitiv pentru Bursa de la Sibiu, unde investitorii au putut „paria“ şi pe scăderea acţiunilor. Laureatul din 2008 al premiului Nobel pentru economie, Paul Krugman, a declarat recent că nu a reuşit să anticipeze nici durata şi nici amploarea crizei financiare internaţionale. Pierderile cauzate de criza fără precedent se ridică la sume incr
2008 a fost un an catastrofal pentru mulţi emitenţi de la BVB şi Rasdaq, cu pierderi care au ajuns chiar pånă la 95%, însă pozitiv pentru Bursa de la Sibiu, unde investitorii au putut „paria“ şi pe scăderea acţiunilor.
Laureatul din 2008 al premiului Nobel pentru economie, Paul Krugman, a declarat recent că nu a reuşit să anticipeze nici durata şi nici amploarea crizei financiare internaţionale. Pierderile cauzate de criza fără precedent se ridică la sume incredibile, ultimele calcule indicånd peste 8,5 trilioane de dolari rezultate din pierderi şi din ajutoarele autorităţilor statale. În condiţiile în care aproape toţi investitorii din pieţele de capital au înregistrat pierderi în 2008, scăderile peste medie de la Bucureşti sunt explicabile.
Investitori cu zeci de ani de experienţă de la bursele din SUA sau din vestul Europei nu au reuşit să îşi menţină portofoliile pe profit, iar brokerii şi investitorii Bursei de Valori Bucureşti nu au putut să creeze o excepţie locală. Mai mult, scandalurile şi schemele piramidale frauduloase, care au distrus credibilitatea fondurilor de investiţii autohtone în urmă cu cåţiva ani, creează deja probleme acum în SUA, cu pierderi ce pot ajunge pånă la 50 de miliarde de dolari.
Imaginea de ansamblu a pieţei de capital globale din 2008 ne arată pierderi, panică, stress, scădere a lichidităţii, aversiune crecută la risc. Obligaţiunile au luat faţa acţiu