Aerul condiţionat, alături de sistemele de termoficare, devine o sursă mai ieftină de încăzire după scumpirea din ultimii ani a gazelor naturale. Din 2008, tarifele în kw sunt mai uşor de comparat. De ce în casele japonezilor aerul condiţionat este una din principalele surse de căldură? Pentru că este unul din cele mai ieftine sisteme de încălzire. Evident, există şi alte motive specifice: Japonia nu are propriile resurse energetice şi nu există reţele de termoficare. Costu
Aerul condiţionat, alături de sistemele de termoficare, devine o sursă mai ieftină de încăzire după scumpirea din ultimii ani a gazelor naturale. Din 2008, tarifele în kw sunt mai uşor de comparat.
De ce în casele japonezilor aerul condiţionat este una din principalele surse de căldură? Pentru că este unul din cele mai ieftine sisteme de încălzire. Evident, există şi alte motive specifice: Japonia nu are propriile resurse energetice şi nu există reţele de termoficare. Costurile joacă, totuşi, un rol foarte important.
În cazul pompelor termice, inclusiv aerul condiţionat, la fiecare kilowatt consumat de energie electrică, se produc între 2,5 şi chiar cinci kilowaţi de energie termică. Aparatele de aer condiţionat au randamente de circa 250% la încălzire. Pompele termice care funcţionează pe baza apei freatice pot ajunge însă şi la randamente de pånă la 500%. Cum este posibil? Principiul pompelor termice este următorul: cånd gazul este comprimat, numărul ciocnirilor dintre molecule creşte, determinånd astfel şi creşteri ale temperaturii. Practic, pompele termice produc energie răcind şi mai mult aerul deja rece, sau încălzind aerul cald.
Costurile pe fiecare kilowatt de energie termică produs de aparatele de aer condiţionat sunt mai mici decåt cele obţinute din arderea gazului în centralele termice sau din încălzirea prin utilizarea radiatoarelor electrice. Singura variant