Editurile trag linie la sfârşit de an şi îşi numără succesele. Scriitorii străini Salman Rusdhie, Gabriel Garcia Márquez şi Paulo Coelho domină topurile vânzărilor la cele mai importante edituri româneşti. „Versetele satanice”, de Salman Rushdie, a fost cea mai vândută carte a editurii Polirom, în 2008, cititorii achiziţionând 40.000 de exemplare.
Volumul pentru care autorul a fost condamnat la moarte, în 1989, de ayatollahul Khomeini a generat un imens scandal şi în România. Opera literară a fost lansată chiar de Crăciun, lucru care i-a deranjat pe credincioşii creştini şi musulmani.
Locul al doilea în topul vânzărilor Polirom este deţinut de cartea Mihaelei Rădulescu, “Despre lucrurile simple” (20.000 de exemplare). “Bătrânul şi marea”, de Ernest Hemingway, se situează pe poziţia a treia în top (13.000 de exemplare).
Topul vânzărilor la editura Cartea Românească, care face parte din grupul Polirom, este condus de volumul “Iluziile literaturii române”, de Eugen Negrici, vândut în 2.000 de exemplare.
Marquez, câştigător la Rao
Editura Rao a vândut foarte bine enciclopediile “Terra”, “Universul” sau “Animale” (în aproximativ 10.000 de exemplare), dar şi titlurile din seria 1001, printre care “1001 de cărţi de citit într-o viaţă” (10.000 de exemplare).
Vedeta incontestabilă a acestui an a fost însă cartea lui Gabriel Garcia Márquez, “Dragostea în vremea holerei”.
Vânzările (20.000 de exemplare) au avut la bază atât popularitatea imensă de care se bucură scriitorul columbian în rândul cititorilor români, cât şi ecranizarea de anul acesta, care l-a avut în rolul principal pe actorul Javier Bardem.
Pe segmentul literaturii pentru copii şi tineri, preferatul cititorilor a fost J. R. R. Tolkien. Cartea “Copiii lui Hurin” s-a vândut în peste 10.000 de exemplare.