Fostul premier desemnat dezminte scenariile vehiculate în legătură cu retragerea sa. După intrarea lui Emil Boc în Palatul Victoria, au venit ieri şi primele explicaţii ale retragerii lui Theodor Stolojan din postura de premier desemnat să formeze guvernul. Sursa: MediafaxSursa: Răzvan Vălcăneanţu
1 /.
Fără a da foarte multe detalii, Stolojan a dezminţit pentru moment mai toate scenariile vehiculate. „Nu am fost parte în niciun scenariu politic“, „nu am pus condiţii privind desemnarea în guvern a anumitor persoane“, „nu sunt bolnav“, precizează primul PDL-ist desemnat să formeze guvernul.
Stolojan îşi pune renunţarea la mandat pe seama „unei analize atente a situaţiei politice nou create“, în care punctul sensibil a fost înfiinţarea Colegiului Preşedinţilor al coaliţiei PDL-PSD, care exclude practic orice altă persoană de la luarea deciziilor rapide.
Durerea lui Stolojan: Colegiul Preşedinţilor
Într-o declaraţie trimisă prin e-mail, evitând orice întrebare, Stolojan precizează, la opt zile după retragere, că prima sa opţiune a fost un guvern cu PNL, pentru care era „gata să treacă peste orice consideraţii personale“.
Cu „reţinere personală“ faţă de alianţa cu PSD, liderul PDL apreciază programul de guvernare la negocierea căruia a participat drept „un compromis rezonabil“. Punctul sensibil: modul de luare a deciziilor în coaliţie. „Pe măsură ce negocierile PDL-PSD avansau, am ajuns la concluzia limpede că se contura un sistem piramidal de decizie politică, la nivel local şi central, care, la vârf, îi avea pe cei doi preşedinţi de partid, reuniţi în Colegiul Preşedinţilor. Soluţia era evidentă: preşedintele PDL trebuia să devină premier“, îşi justifică Stolojan pasul înapoi.
Predarea de ştafetă către Boc este explicată cu argumentul că „alianţa între două partide atât de diferite este o