Cârnaţii, chişca, toba, caltaboşii, aspicurile, fripturile, piftia, sarmalele şi nelipsitul cozonac vor trona pe masa de Crăciun a românilor, fiind la loc de cinste alături de vinul roşu, preţuit de toată lumea. Sursa: img.photobucket.com Crăciunul e prilej de mare bucurie, masa de Crăciun fiind un adevărat festin.
Toate aceste mâncăruri pot deveni însă periculoase, mai ales după o perioadă îndelungată de post. Pentru acest an, nutriţioniştii propun o schimbare în meniu: înlocuirea cărnii de porc cu fructele de mare, care sunt mai uşor de digerat.
Medicii ne recomandă pentru aceste zile de sărbătoare un meniu mai moderat. De exemplu, putem înlocui tradiţionala carne de porc cu scoici, stridii, calamari, caracatiţe, crevete sau homari. Alte variante ar putea fi carnea slabă, de curcan, de pui sau de peşte.
Masa de Crăciun diferă de la o ţară la alta, iar preparatele tradiţionale specifice reflectă cultura locului. Dacă românii preferă carnea lui Ghiţă, pe mesele din alte ţări la loc de cinste stau preparatele din cane de curcan.
În Marea Britanie şi Irlanda, de Sărbători, oamenii mănâncă curcan sau raţă la cuptor, asortate cu şuncă, cartofi copţi sau piure şi legume fierte. Tradiţiile englezilor au fost preluate de-a lungul timpului de mai multe ţări. Astfel, şi pe masa festivă a australienilor se regăsesc aceleaşi feluri de mâncare.
Multe obiceiuri ale americanilor au fost preluate de la englezi şi de la alte popoare europene. Nu există un meniu standard pentru perioada Crăciunului. Şunca şi friptura de vită înlocuiesc cu succes curcanul servit cu ocazia Zilei Recunoştinţei, care are loc cu trei săptămâni înainte de Crăciun.
În noaptea de Crăciun sau "Noche Buena", filipinezii se strâng la masă abia după ce au participat la slujba de la biserică. Se serveşte şuncă de porc şi brân