Procesul de reabilitare a Casei de Cultură din Hunedoara trenează deja de aproape un an. Sursa: Remus Suciu
Deşi lucrarea a început cu doi ani în urmă şi trebuia finalizată în termen de 9 luni, reamenajarea este încă departe de final.
Lucrarea a fost scoasă la licitaţie de Primăria Hunedoara în 2006, iar valoarea totală estimată iniţial a fost de 3.000.000 de lei. ISON Trade Construct, societatea care a câştigat licitaţia de execuţie, s-a mişcat destul de repede cu refacerea exteriorului. În iarna trecută se începuseră şi lucrările la interior. S-au schimbat instalaţiile electrice şi termice, precum şi cele de apă şi canalizare.
Entuziasm tăiat de realităţi
În martie anul acesta, constructorul a depus un nou deviz care prevedea suplimentarea fondurilor cu 1,5 milioane de lei. „În acel moment, lucrările s-au blocat. Noi am avut de făcut doar execuţia, iar de proiectare s-a ocupat o altă firmă. Trebuia să terminăm în 9 luni, dar au apărut tot felul de lucrări suplimentare faţă de caietul de sarcini iniţial. În plus, şi relaţia cu proiectantul şi arhitectul, cei care trebuiau să ofere rapid soluţii pentru problemele apărute, a mers greoi. De exemplu, am întâmpinat mari probleme la amenajarea interioară. Acolo sunt zeci de straturi de vopsea de ulei date (peste stucatura ornamentală - n.r.). Nu puteam arde vopseaua pentru că stricam ornamentele. Suntem firmă de construcţii, nu de restaurări. Noi nu am avut soluţie şi am preferat să aşteptăm până se găseşte una viabilă“, explică Mircea Ivan, patronul societăţii ISON.
Din martie, lucrările la reamenajarea interioară a Casei de Cultură au fost sistate în întregime. Situaţia a fost provocată şi de criza acută de bani cu care Primăria Hunedoara a început să se confrunte încă din decembrie anul trecut. Pe lângă lucrările obişnuite de reabilitare, proiectul primări