O sărbătoare sfântă... încărcată cu mii de picături de lumină, cu tot atâta linişte şi mai ales cu tradiţie. Crăciunul este o sărbătoare care ne aminteşte nouă, oamenilor mari, de copilărie, de bucatele pregătite cu atâta suflet de mama, de colinde şi de... merinde! Am mers cu gândul până în comuna Tăuşeni aflată undeva în judeţul Cluj... locul amintirilor din copilărie ale "Senatorului Melcilor".
Puţini artişti sunt dăruiţi cu asemenea frumuşeţuri, cum ar zice Creangă, care să ne încălzească sufletele, precum Dorel Vişan
Foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional
Cu mult umor, dar şi cu umbre de nostalgie, Dorel Vişan ne împărtăşeşte tuturor povestea Crăciunului copilăriei sale: "Şi acum, pentru mine Crăciunul înseamnă tot ceea ce a însemnat şi în copilăria mea... numai că din păcate nu se mai vede aşa. Crăciunul la noi în sat, acolo unde eu am crescut avea o semnificaţie aparte: cea a tainei. Omul nu poate trăi fără taină. În momentul când aceasta se explică, se voalează sau dispare total, omul îşi pierde punctele de sprijin. Pentru că taina face parte din om. Pentru că omul însuşi e o taină." Crăciunul este o formă de încărcare a omului cu dumnezeire. Sau cel puţin aşa era. Astăzi, sărbătorile au devenit un fel de afacere: "Eu am trăit într-un sat care e pe cale de dispariţie, îşi continuă Dorel Vişan povestea, la fel ca şi bunul-simţ, ca şi liniştea acestui neam. Acolo, la Tăuşeni, Sărbătorile aveau acea semnificaţie tainică... o semnificaţie care influenţa personalitatea omului. Este foarte apropiat de ceea ce se întâmpla în povestirile lui Creangă... femeile nu apucau să termine încă treaba gospodărească încă mai lucrau, coceau, scoteau bucatele din cuptor."
E VREMEA COLINDELOR
Un moment pe care-l aşteptăm cu toţii...
Altfel sunau colindele pe vremea când Dorel Vişan era un copil: "Copiii erau direct participanţi la