Vicepreşedintele SUA se teme că aşteptările comunităţii internaţionale sunt prea mari. Vicepreşedintele american ales Joe Biden a declarat într-un interviu acordat CNN că speranţele străinilor faţă de administraţia viitoare sunt imense. „M-aţi întrebat dacă sunt îngrijorat de marile aşteptări pe care oamenii le au de la preşedintele Barack Obama“, i-a spus Biden realizatorului CNN Larry King.
„Am spus că pe plan intern nu sunt foarte îngrijorat, dar pe plan internaţional, da“, a recunoscut Biden, adăugând că speranţele străinilor faţă de administraţia viitoare sunt imense.
„Am fost contactat de foarte mulţi lideri mondiali (...). Îşi doresc foarte mult un preşedinte american cu o politică ce reflectă valorile noastre şi cu care să poată discuta“, a declarat Biden.
Provocările noii administraţii
Cunoscutul sociolog Max Weber susţine în revista “Newsweek” că Obama este foarte charismatic, iar acest lucru îi aduce un neobişnuit de mare avantaj politic.
Însă foarte curând, începând cu 20 ianuarie 2009, puterile lui vor începe să se schimbe, decurgând mai puţin din personalitatea lui şi mai mult din guvernare.
Scriitorul german Josef Joffe spune şi el că preşedinţii nu pot rămâne simple simboluri charismatice. Ei sunt forţaţi să abordeze problemele existente, iar influenţa lor creşte - sau scade, după caz - în funcţie de felul în care fac faţă acestor provocări.
Pentru ca Obama să fie ţinut minte ca un mare preşedinte, el trebuie să salveze capitalismul. Prima sarcină cu care se va confrunta este, poate, cea mai dificilă: să recâştige încrederea americanilor în guvernul lor, dar şi a comunităţii internaţionale în SUA.
Următorul pas va fi să le inducă oamenilor sentimentul că sistemul financiar este stabil şi previzibil. Obama se va confrunta cu o multitudin