Preparatele din vânat, curcan sau raţă pot înlocui tradiţionalul porc. Sursa: NorthFoto
Obişnuitul porc de la masa de Crăciun poate fi înlocuit cu preparatele din vânat, curcan ori peşte, dacă ţineţi la sănătate sau aveţi deja afecţiuni care nu vă permit să consumaţi o astfel de carne. Chiar dacă au preţuri piperate, delicatesele din curcan sau vânat sunt mai sănătoase, mai dietetice, mai hrănitoare şi se digeră mai uşor. Faţă de carnea roşie (cea de porc), cea neagră, de vânat, şi cea albă, de peşte, au mai multe vitamine, conţin mai puţină grăsime şi sunt bogate în proteine de calitate superioară.
„Vorbim despre o carne foarte slabă, cu 4%-6% grăsime, faţă de 30% cât are porcul domestic“, explică specialistul în alimentaţie Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti. Carnea de curcan poate fi, de asemenea, o variantă pentru mesele de Sărbători, fiind foare gustoasă şi săracă în lipide. Contraindicaţii pentru aceste tipuri de carne au bolnavii de gută, cei care suferă de afecţiuni ale ficatului, rinichilor şi de boli metabolice. Nici pentru copiii sub 6 ani nu este un tip de carne foarte recomandat în cantităţi mari.
Icre de ştiucă şi piftie din curcan
Pentru prepararea aperitivelor, cel mai indicat este peştele. Şi, dacă tot este sărbătoare, e momentul să vă faceţi mofturile şi să cumpăraţi „bună tăţi“ pe care în mod obişnuit nu le luaţi. „Puteţi încerca sturionul, fileul de cod ori de somon, precum şi icrele de ştiucă“, sugerează medicul nutriţionist Eduard Adamescu, de la Cabinetul Moşilor.
Mâncărurile din căprioară, iepure sălbatic, mistreţ, fazan, prepeliţă, raţă şi gâscă sălbatică sunt o alternativă la preparatele tradiţionale, mai ales că, nu cu mult timp în urmă, pe piaţa românească, a fost comercializată carne de porc cu dioxină. „Decât să cumpă raţi