Îi e groază de averea pe care o risipim pe cadouri şi-i trist din pricina semnului egal care stă între Sfântul Crăciun şi excesele de tot felul. Sursa: Vlad Stănescu
De Crăciun, bătrânul boier va sta în Bucureşti, alături de prieteni. La 92 de ani, patru luni şi o zi, Neagu Djuvara s-a oprit din scris ca să-şi amintească Sărbătorile copilăriei, Crăciunurile petrecute în societatea neagră din Niger, iernile deja occidentale, descoperite acasă, la întoarcerea din exil. Nostalgic, a retrăit serile în care juca teatru, în vacanţă, la Sinaia.
Emoţionat, l-a revăzut pe Moşul în care a crezut destul de puţin, dar care îl bucura mereu cu daruri simple, mandarine şi portocale.
Cu ochii pe fereastra casei din zona Piaţa Romană - unde-l ţine, "aproape pe gratis", un prieten -, aşezat comod pe canapeaua preferată, priveşte cu tristeţe la un prezent care nu-i aparţine: nu-i sunt la inimă iernile fără zăpadă, nu-i place agitaţia Sărbătorilor de astăzi, când totul se rezumă la mese îmbelşugate, îl îngrozesc darurile scumpe.
Boierul Djuvara - un bunic senin şi plin de umor - nu-i fericit în ţara lui, dar simpatia cu care-l privesc tinerii îl face să renunţe la ideea unui nou exil. Trăieşte din cărţi şi audiobookuri. Şi-şi aşteaptă anii - "nu prea mulţi însă" - cu gândul să-şi mai bucure cititorii cu cel puţin două cărţi: una despre "gaşca" de boieri români, alta despre etnogeneza popoarelor din Balcani.
De Sărbători, Djuvara va sta în Bucureşti, cu nişte prieteni. A pregătit două şiraguri de mărgele fistichii, pentru fiica şi soţia (de care s-a despărţit, dar nu a divorţat) de la Paris. Sunt cadouri de Crăciun, dar le va dărui de Paşte.
"Ne pierdem spiritualitatea. Nu ştiu unde-i limita sau ce ne va opri. Dat fiind că toate merg cam de-a-ndoaselea, nu sunt foarte optimist."
Neagu Djuvara, istoric @