Anul 2009 va fi anul international al astronomiei. Se celebreaza, in acest fel, 400 de ani de la primele observatii astronomice facute de Galilei, cu ajutorul lunetei. 400 de ani de la un moment crucial care a schimbat istoria stiintei, si, poate, istoria lumii moderne. « Cazul Galilei » a inceput cu o carte si cateva pamflete si nu este inchis nici acum. Abia in 1992 sentinta de condamnare pentru erezie a fost ridicata de Vatican, iar faptul ca saptamana aceasta papa Benedict al XVI-lea a laudat contributia lui Galileo Galilei la mai buna intelegere a Universului si a legilor naturii a ajuns in fluxul principal de stiri al tuturor agentiilor de presa.
Povestea
Ca orice mare eveniment, si aceasta aniversare are o poveste. Ca toate povestile bune, si aceasta incepe cu o carte. Publicata la Ventia, in 1610, cartea i-a adus celebritate aproape instantanee autorului ei. Pe buna dreptate : nu se intampla prea des ca intr-o singura carte sa fie anuntate patru descoperiri astronomice epocale. Cateva apar chiar din titlu :
Sidereus Nuncius (1610)
Foto: Wikipedia
Mesagerul stelar (sau mesajul din stele) Dezvaluind marile si minunatele lucruri care se arata privirii oricui, dar in special filosofilor si astronomilor, lucruri minunate observate de Galileo Galilei, patrician florentin si matematician oficial al Universitatii din Padova, cu ajutorul unei lentile spion construita de curand de acesta, [descoperiri] pe fata lunii, nenumarate stele fixe in Calea Lactee, stele nebuloase, dar in special patru noi planete care se rotesc imprejurul stelei lui Jupiter, la intervale inegale si cu perioade de o minunata rapiditate, si care, nestiute de nimeni pana astazi, au fost descoperite de curand de autor si denumite stele mediceene.
Autorul cartii era la data aceea profesor de matematica la Universitatea din Pado