Craciunul actual este o inventie victoriana de la 1860. Este cu siguranta cea mai celebrata sarbatoare din toata lumea, iar Craciunul modern este un produs al transformarii traditiilor religioase din toata lumea.
Daca semnificatia a ramas aceeasi in toate tarile lumii, traditiile difera de o tara la cealalta.
Cele mai vechi obiceiuri inca se mai pastreaza in unele zone, iar in altele ele doar au fost completate, astfel incat traditiile moderne de Craciun reprezinta actualizarea obiceiurilor stravechi, informeaza history.com.
Suedia: "God Jul!"
Majoritatea tarilor scandinave sarbatoresc, pe 13 decembrie, Sfanta Lucia. Traditia a inceput in Suedia si s-a raspandit in Danemarca si Finlanda pana la mijlocul secolului 19.
Ziua de Sfanta Lucia marcheaza inceputul sarbatoririi Craciunului. Potrivit traditiei, in dimineata Craciunului, cea mai mare fata a familiei se trezeste intotdeauna prima. Ea este imbracata intr-o rochie lunga, cu o coroana de crengute uscate si noua lumanari aprinse.
Ii trezeste pe ceilalti membri ai familiei si iau micul dejun la lumina lumanarilor doar. Toate casele sunt luminate de torte, iar seara, intreaga familie participa la o parada a acestora.
In prezent, in tarile scandinave, traditia din strabuni a suferit unele modificari. O singura fata din toata regiunea este aleasa Sfanta Lucia, iar ea va fi in centrul barbatilor care alcatuiesc parada tortelor.
Finlanda: "Hyvaa Joulua!"
Finlandezii au pastrat spiritul de a fi impreuna de Craciun. Astfel, locuitorii regiunilor se aduna laolalta si asculta postul de radio national "Pacea de Craciun". Tot in ziua nasterii Domnului, ei aprind o lumanare la mormintele celor dragi si se gandesc la cei plecati de langa ei.
Germania: "Froehliche Weihnachten!"
Si in prezent, traditi