Fost ministru de finante, europarlamentarul Daniel Daianu explica, interviu pentru Hotnews.ro, de ce bugetul UE pe 2009 va avantaja noile tari membre ale UE, pe ce bani s-ar putea baza Romania in vremuri de criza economica si care ar putea fi consecintele unui posibil aranjament al noului guvern de la Bucuresti cu FMI. "Daca FMI intra in aceasta ecuatie va impune un program economic care va fi extraordinar de auster. Mi-e teama ca un asemenea program va mari riscul de intrare a Romaniei in recesiune", sustine Daianu.
Rep: Cum comentati reducerile drastice la cheltuieli publice anuntate de Guvernul Boc?
Daniel Daianu: Provocarea pentru guvernul Boc va fi de alta natura si nu trebuie sa fie incadrata in ceea ce rezulta din bilantul altor guvernari. Pe de o parte, este laudabil efortul de a reduce din risipa si a rationaliza cheltuieli pentru a elibera resurse care sa fie orientate catre scopuri prioritare.
Spun orientate intrucat nu cred ca acest guvern va putea sa mentina deficitul bugetar sub 2% din PIB in conditiile in care doreste sa combata efecte ale crizei economice. De altfel, o executie bugetara prociclica va accentua tendinta de incetinire economica.
Opinia mea este ca neputand sa apelam la un stimul bugetar cum practica alte guverne din UE (care maresc deficitul bugetar programat fata de anul precedent), in Romania trebuie sa folosim fondurile europene ca echivalent al unui stimul bugetar. Vreau sa spun ca acesti bani, ca venituri non-fiscale, ar putea compensa din taierile de cheltuieli pe care Guvernul le-ar face pentru a tine deficitul bugetar sub control avand in vedere diminuari probabile ale unor venituri fiscale pe fondul incetinirii puternice a activitatii economice. Dar va fi un exercitiu teribil de dificil, o adevarata acrobatie.
Totodata, gandirea strategica privind bugetul in 2009 trebuie sa in