La finele anului, climatologii au anuntat ca 2008 este cel mai rece din secolul XXI – ce e drept, abia inceput. Cu toate acestea, cel mai rece an, din perspectiva temperaturii medii globale a aerului, este cu aproximativ 0.3 grade C mai cald ca media intervalului de referinta 1961-1990, arata Organizatia Mondiala a Meteorologiei. Am stat de vorba pe aceasta tema cu Roxana Bojariu, de la Administratia Nationala de Meteorologie.
Rep: Roxana Bojariu, ce indica aceste date: se raceste sau se incalzeste atmosfera terestra? RB. Depinde de scara de timp pe care o avem in vedere. Daca privim la scara de timp a mai multor decenii, atunci tendinta de crestere a temperaturii medii este evidenta in datele de observatie.
La scara a doar catorva ani, e vorba insa de o racire relativa, datorata fazei negative a fenomenului El Niño-Oscilatia Sudica (ENSO) care s-a dezvoltat in regiunea ecuatoriala a Pacificului. Aceasta faza negativa este insotita de temperaturi mai scazute decat cele obisnuite ale apei de la suprafata oceanului. Anomaliile termice apar in urma interactiunii cu circulatia atmosferica, care determina masele de apa din straturile adanci si mai reci ale oceanului sa inlocuiasca masele calde, de la suprafata.
Rep: Ce este si cum apare fenomenul El Niño-Oscilatia Sudica - ENSO?
"La scara a doar catorva ani, e vorba insa de o racire relativa, datorata fazei negative a fenomenului El Niño-Oscilatia Sudica (ENSO) care s-a dezvoltat in regiunea ecuatoriala a Pacificului." Roxana Bojariu RB. Fenomenul ENSO face parte din variabilitatea naturala a sistemului climatic. Este, mai precis, o manifestare a cuplajului ocean-atmosfera în zona ecuatoriala a Pacificului.
Variatiile circulatiei atmosferice deasupra oceanului determina incetiniri sau accelerari ale ventilarii straturilor oceanice, mai ales in regiunile estice, diminuand sa