Iulia Goşea are 25 de ani şi ar putea să-ţi vorbească zile întregi despre tainele licorii bahice. Le-a studiat în Franţa şi încearcă să le aplice în restaurantele din România.
Cum ai reacţiona, domnule, dacă, într-un restaurant suficient de respectabil încât să înţeleagă necesitatea unui somelier, s-ar prezenta la masa ta o fată - de 25 de ani, puţin peste 160 de centimetri, cu ochi albaştri şi limpezi - şi ţi-ar vorbi fermecător şi elegant despre vin? Dar dumneavoastră, doamnă?
Fata nu este pură imaginaţie. Se numeşte Iulia Goşea, a învăţat tainele vinului în ţări străine şi ştie continuarea poveştii. „În Franţa, femeia-somelier se bucură de o mai mare apreciere decât bărbatul. O doamnă care vorbeşte despre vin îl face pe bărbat să viseze, iar femeii îi dă o mai mare doză de încredere şi relaxare. Femeile de acolo au mai mult curaj să-mi ceară mie un digestiv decât să se adreseze colegilor mei somelieri“, povesteşte Iulia.
Românii cred că nu au nevoie de ajutor
În ţară, acasă, lucrurile stau cu totul altfel, în primul rând pentru că oamenii nu sunt obişnuiţi cu vinul şi cu atât mai puţin cu prezenţa unui somelier. „În România, de multe ori, clienţii nu merg pe mâna noastră, pentru că nu au mai văzut sticla în supermarket. Or, în general, în restaurantele care se respectă nu prea sunt vinuri de supermarket. Impresia pe care mi-a lăsat-o scurta experienţă în ţară este că românii vor să demonstreze că ei ştiu mai bine şi nu au nevoie de ajutor. Nu generalizez, dar există aceste tendinţ e“, spune tânăra brunetă.
I s-a întâmplat, desigur - oarecum uşor de închipuit - să audă şi răutăţi de genul „vine fata cu breloc la gât să ne servească“. Dacă în Franţa tinerii sunt foarte curioşi şi doresc să descopere vinuri noi, ai noştri beau foarte mult cola, uneori combinată cu vin.
Cifrele şi „Parfumul“