EVZ vă propune gânduri şi aforisme scrise de Constantin Noica, Lucian Blaga, Petre Ţuţea şi Winston Churchill.
„Frica de Domnul face înţelepciunea. Religia se interesează de Domnul, filosofia de frică“, spune Constantin Noica, în „Carte de înţelepciune“.
Volumul a apărut de curând la Editura Humanitas, alături de „Aforisme“, de Lucian Blaga, „322 de vorbe memorabile“, de Petre Ţuţea, „Vorbele de duh ale lui Winston Churchill“, de James C. Humes, cu un cuvânt înainte de Richard M. Nixon. Toate volumele arată căutarea lui Dumnezeu a acestor filosofi sau scriitori, îndoielile, judecăţile de valoare sau certitudinile lor, toate scrise cu rafinament, maliţie şi fineţe intelectuală.
În „Carte de înţelepciune“ au fost alese vorbele de înţelepciune, fragmentele de filosofie „caldă“ şi mărturisirile lui Noica. Dintre cele 1.400 de fragmente care compun „Jurnalul de idei“, s-au selectat cele mai expresive notaţii, această antologie încercând să ofere o imagine globală asupra personalităţii şi operei lui Noica.
Blaga, nedogmatic
Aforismele lui Blaga sunt structurate în capitolele: „Discobolul“, „Elanul insulei“, „Ceasornicul de nisip“, „Din duhul eresului“ şi „Simple însemnări“. „Teoriilor mele metafizice nu le-am atribuit niciodată alt caracter decât acela de încercări, perspective, anticipaţii, viziuni mistice - în nici un caz caracter de dogme. Am ambiţia de a fi cel mai liber dintre adepţii acestor teorii. Sunt tânăr încă - şi voi rămâne până la urmă tânăr, fiindcă am un viitor, fiindcă adevăratul meu viitor vine după mine“, spune Lucian Blaga.
Ţuţea „s-a revărsat“ în alţii, consideră filosoful Gabriel Liiceanu, editorul de la Humanitas al celor „322 de vorbe memorabile“.
„Când apele spiritului său s-au retras, ele au lăsat în urmă, cristaline, şlefuite de patimă, suferinţă şi intelig