Se întâmpla pe când nu existau hipermarketuri şi cozonacii se făceau doar în casă. Pe Ceauşescu îl împuşcaseră şi lumea, naivă, credea că va fi bine, aşa, deodată. Aşa e că aţi uitat întrebarea „E proaspătă?“, pe care o auzeai lângă toate brută riile turceşti?
Moş Gerilă trecea în amintire, cu mirosul lui de portocale cu tot. Iar Moş Crăciun încă n-avea nimic de-a face cu consumismul nestăvilit de azi, care-l face nesuferit şi previzibil.
Pe-atunci era doar un bătrânel simpatic şi stingher, cu sacul lui peticit şi gol. Şi totuşi, până prin ’95, când a apărut Pro TV cu căciulile lui date pe gratis, şi totul a început să se termine uşor-uşor, Moş Crăciun şi-a trăit cei mai nebuni şi frumoşi ani. Eram toţi mai săraci şi mai sinceri. Şi ningea, chiar ningea!
De ce nu luăm în serios criza asta financiară? Evz.ro a publicat ieri un articol despre Sărbătorile din anii ’90, sărbă- tori ca nişte fotografii alb-negru. Răspunsurile se găsesc acolo. „Evenimentul zilei“ abia apăruse, nu exista internet şi nici telefoane mobile, un redactor stătea noaptea şi răspundea la un fix cu fir alb, ca un şarpe încolăcit. Asculta vocea poporului. Nota redactorul: „Ora 20, Ioana Popescu: «Mi s-a furat căciula în Piaţa Titan. Când se vor da legi care să ne ajute să mergem liniştiţi pe stradă?»“. O oră şi jumătate mai târziu, doamna Despina preciza: „Ni s-au oprit gazele, iar cozonacii noştri vor trebui aruncaţi la gunoi. Cine ne va despăgubi?“.
Reporterii „Bulinei“ urmăreau şi accidentele de circulaţie inedite din Ajun. Pe atunci, totul era inedit şi un Renault Nevada semăna cu o limuzină: „Noaptea, în jurul orei 4, autoturismul Renault 21 - Nevada, care rula dinspre intersecţia Ştirbei Vodă-Luterană, a pierdut direcţia. (...) Catapultată undeva pe şosea, bateria limuzinei franceze a fost furată de către taximetrişti, la cinci minute după acc