INDEMNIZAŢIE. Cuantumul de 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni ale proaspetelor mame va fi discutat marţi în şedinţa executivului. Sursa: Reuters
În funcţie de bugetul alocat pentru 2009, guvernul va stabili forma finală de limitare a indemnizaţiilor pentru mame în primii doi ani de creştere a copiilor. Deşi ministrul muncii, Marian Sârbu, aprobase, în urmă cu două luni, Legea indemnizaţiilor pentru mame, el spune că aplicarea legii nu va fi posibilă de la 1 ianuarie 2009.
Mărul discordiei, mama miliardară
Din punctul de vedere al noului ministru al muncii, cuantumul de 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni ale proaspetelor mame nu va putea fi acordat din cauza lipsei de fonduri. Mărul discordiei a fost aruncat de cererea unei viitoare mame, din judeţul Dâmboviţa, care a declarat venituri anuale de 400.000 de lei, ca notar.
Brusc, cheltuielile cu astfel de mame „bogate“ l-au speriat pe Marian Sârbu. Acesta a cerut ca indemnizaţiile să fie plafonate la trei salarii medii pe economie, chiar dacă procentul salariilor peste medie al femeilor din România este de numai 15-20%.
„Modificarea legii este inacceptabilă“
Conform estimărilor Ministerului Muncii, peste 180.000 de mame beneficiază în prezent de indemnizaţia de 600 de lei pentru creşterea copilului, anual cheltuindu-se 1,3 miliarde de lei din bugetul de stat.
Teodora Bertzi, secretar de stat în Ministerul Muncii şi Solidarităţii, susţine că modificarea legii este prematură, în condiţiile în care nu se cunosc încă nici numărul mamelor care vor beneficia de indemnizaţie, nici suma totală necesară pentru acestea.
„Când s-a aprobat această lege, nu s-a pus problema nicio clipă că n-ar fi bani, pentru că cele mai multe mame se încadrează într-un venit de zece milioane de lei vechi. Este inacceptabil