Politologul Samuel Huntington, autorul eseului "Ciocnirea civilizaţiilor", a murit în Ajunul Crăciunului, la vârsta de 81 de ani, la centrul de îngrijire Martha's Vineyard, din Massachusetts, a anunţat ieri universitatea Harvard. Sursa: www.harvardsquarelibrary.org Huntington a fost profesor la Harvard timp de 58 de ani. Americanul este unul dintre cei mai cunoscuţi politologi ai secolului. În 1993 a publicat în “Forreign affairs” un eseu (“Ciocnirea civilizaţiilor”) care avea să facă o carieră impresionantă şi să devină o carte de referinţă în lumea relaţiilor internaţionale. Huntington, ale cărui teze au fost adesea acuzate de reducţionism, a împărţit lumea în civilizaţii rivale, antagonice, pe criterii religioase, subliniind că un conflict între acestea este inerent.
Convingerea sa era că religia şi nu ideologia generează conflicte între Occident şi că lumea islamică a schimbat dezbaterile la nivel mondial. Cartea, publicată în 1996, a fost tradusă în 36 de limbi.
Samuel P. Huntington s-a născut pe 18 aprilie 1927 la New York. Licenţiat al universităţii Yale la vârsta de numai 18 ani, politologul, un adevărat copil-minune al relaţiilor internaţionale, a început să predea la Harvard cinci ani mai târziu.
Politologul a fost autorul, co-autorul sau editorul a 17 cărţi şi a lucrat la Casa Albă, în Consiliul Naţional de Securitate, în anii 1977 şi 1978, în timpul mandatului preşedintelui Jimmy Carter. Marea moştenire a Administraţiei Carter a reprezentat-o Acordul de la Helsinki (1977), un pas decisive spre prăbuşirea comunismului est-european. Semnând Acordul, URSS şi sateliţii săi ofereau un teren propice de exprimare disidenţilor anti-comunişti. Totodată, drepturile omului au devenit, sub Carter, politică oficială a Executivului american.
În ultimii ani de viaţă, Huntington s-a remarcat cu viziuni conserv