Cetele de colindatori care practica obiceiul Umblatul cu Ursul, a ajuns zilele trecute si la Targu Mures. Tinerii din localitatea Moinesti, judetul Bacau au atras zeci de priviri ale targumuresenilor prin jocurile lor traditionale.
Obiceiul Umblatului cu Ursul este originar din Moldova, iar cei noua tineri din Moinesti si-au aratat traditiile in mod autentic, cu blana de urs adevarata, dar si traditionalele ii moldovenesti cusute cu ata rosie si la gat cu ciucurei. Tinerii au venit sa ne colinde orasul intr-un spectacol de sunet si miscare. An de an in preajma sarbatorilor de iarna acestia se pregatesc sa colinde prin toata tara. “Am pornit de acasa din data de 19 decembrie si am fost deja prin Brasov, Constanta, Oradea, Arad, Cluj. Astazi am ajuns in Targu Mures, stam o zi doua sa vedem cum merge treaba si, pe urma plecam in alta parte. La noi, în Modova, în perioada aceasta, se umblă cu ursul. E un obicei vechi şi noi îl respectăm, chiar dacă, într-o oarecare măsură, ne folosim de acest lucru şi pentru a face rost de bani”, a spus Ciprian Proiescu, seful trupei.
Prin tara… dupa bani
Tinerii au pornit-o la drum prin tara, vizand orasele mai mari, da de vor reusi sa stranga o suma frumoasa de bani. “In fiecare an mergem prin tara, sa strangem niste bani pentru cei de acasa. Mergem cu trenul dar nu ne cumparam bilet, vedem cum ne intelegem cu nasu’. Noaptea stam in gara ca nu avem unde sa mergem. O mai tinem asa pana pe 31 decembrie pe urma mergem inapoi acasa”, a mai spus seful trupei. Cel mai mic membru are 11 ani si il cheama Mihai.” Eu merg pe la blocuri sa primesc ce imi dau oamenii. Sunt multi care arunca bani de la etaj si alerg sa-i prind”. In rapaitul tobelor si chiuituri, trei tineri costumati in ursi au imitat pasii leganati si sacadati ai ursului, izbind puternic pamantul cu talpile. De fiecare data reprezentatia se incheia cu urari de