Ionela van Rees Zota a început să viziteze Germania de mai bine de zece ani. Rând pe rând, membrii familiei sale au plecat din România stabilindu-se în această ţară. Tot aici l-a cunoscut şi pe actualul soţ, un român plecat din ţară, la începutul anilor '90. După ani de "navetă" între cele două ţări, a decis să se mute, definitiv, în Germania, împreună cu cei doi copii. Românca de 31 de ani, de profesie jurist, se implică în activităţile comunităţii de români din Nurnberg, prin diferite proiecte, dintre care o asociaţie culturală, un post de radio, diferite publicaţii şi o agenţie de presă specială pentru aceasta. EVZ: Cum aţi petrecut Sărbătorile din acest an?
Ionela van Rees Zota: De obicei, familia este cel mai bun şi mai frumos loc unde poţi să-ţi petreci Sărbătorile de iarnă. Dar Revelionul îl voi petrece, ca de obicei, atât împreună cu familia, cât şi în compania românilor. Este cel mai bun prilej de a fi alături de ei. Mi-am făcut un obicei de a petrece Sărbătorile în afara ţării, dar fiind că majoritatea membrilor familiei mele sunt aici şi nu am de ales. În România merg mai rar, iar atunci când o fac este cu plăcere, dar mai mult vara, când cei mici au vacanţa mai mare.
Cum sunt Sărbătorile departe de ţară?
De obicei sunt diferite decât dacă le-ai petrece în ţară, dar având în vedere că majoritatea din cei care sunt aici şi la care merg sunt români, încerc să mă simt ca acasă. Totuşi, diferenţe există. Lipsesc urările tradiţionale, colindele, colindătorii, obiceiurile şi, mai nou, zăpada.
Sunt importante tradiţiile pentru românii din străinătate?
Având în vedere că noi luptăm pentru menţinerea tradiţiilor, atât prin Radio R România, prin Asociaţia Culturală româno-germană „Un Alter Ego e.V” pe care o avem, dar nu în ultimul rând a agenţiei de presă "Aşii Români", este important să se menţină tradiţiile. Soţul