Despre Vali Zugravu din Reghin se pot spune multe lucruri, ne vom opri doar asupra calitatii sale de adevarat “schuster”, indeletnicire care o practica cu succes in ultimii ani. Mostenita din familie, de la bunicul sau, care la rândul sau a practicat aceasta meserie, la fostul IPM Sport, actuala Alpina din Reghin. Dupa o experienta nereusita la facultate in Bucuresti, in 1992, s-a reintors la Reghin. Bunicul sau, pe nume Birtok, i-a daruit o carte veche, din anul 1943, editata în Budapesta, care i-a deschis apetitul pentru a face pantofi. Cu ajutorul varului sau a cerut imprumut 8.000 de lei, din care a achizitionat piele, alături de materiale de la fabrica Pionierul din Bucuresti, refuzate de partenerul francez, si a inceput să facă încălţăminte sport. Intors acasă a început sa faca tipare, ghidat de cartea primita de la bunicul său.
Perioada Bucureşti şi reîntoarcerea la Reghin
Dupa anumite etape, Vali a ajuns la Bucureşti, unde pe baza cunoştintelor dobândite, în special în cazul tiparelor, s-a angajat la o firmă în capitală. Aici a început sa lucreze la design. De asemenea, a mai lucrat aproximativ vreo doi ani cu Matei Corvin, un mare designer din capitala, care facea pentru Teatrul “Ion Creanga” incaltaminte pentru actori. “Foloseam un chit special, iar daca un picior e deformat si are o forma mai altfel, folosesc acest fel de chit care prezinta si destula plasticitate, astfel materialul din care este confectionat incaltamintea respectiva, devine mult mai rezistent. În cei doi ani lucrati pentru Teatrul “Ion Creanga”, am invatat cel mai bine sa lucrez la calapoade”, a precizat Vali Zugravu.
Dupa cativa ani lucrati in Bucuresti, Vali s-a reintors la Reghin. Aici si-a facut un mic atelier si a inceput sa faca încăltaminte la comanda. Si-a achizitionat o maşina de cusut Adler, o maşină de subtiat marginile pielii, singurul ajutor venind de la o