Stefan Contiu are 24 de ani si locuieste în Redmond, Seattle Greater Area, SUA. A absolvit liceul "Petru Maior" din Reghin, profil informatica, în anul 2002, pasul urmator fiind obtinerea diplomei de licienta în informatica, la Universitatea "Babes Bolyai" din Cluj-Napoca, în 2006. În urma unor interviuri avute la începutul anului 2008 a primit o oferta de a se alatura echipei sistemului de operare Windows, dezvoltat de compania Microsoft, la sediul sau central din Redmond, SUA. Asadar de ceva timp, viata i s-a transformat intr-o provocare pentru o carieră în una din cele mai notorii si de succes companii de software din lume. Despre toate acestea in interviul care urmeaza.
Reporter: Cum ai ajuns la Microsoft?
Contiu Stefan: Ca sa fiu angajat a trebuit sa trec prin doua etape de selectie. Dupa un interviu telefonic de o ora, a urmat peste câteva saptamâni unul de cinci ore, fata în fata, cu diversi manageri din companie. Interviurile combina întrebari, teste sau situatii uneori exigente, alteori ciudate. Se insista mult asupra informaticii teoretice, pe creativitate şi gândire critica. Interviatorilor, cinci ore le sunt suficiente pentru a-si da seama în ce masura candidatul va face fata muncii de zi cu zi în companie. În contextul în care Microsoft primeste peste un milion de CV-uri anual, procesul de selectie este destul de bine pus la punct. De fapt, o cladire de două etaje cu 150 de angajati lucreaza aici doar pentru recrutare.
Rep.: Exista persoane care te-au marcat din punct de vedere profesional în România?
C.S.: Bineînteles. In cea mai mare măsura, a fost profesorul meu de informatica din liceu, Zoli Szabo. In timpul liceului m-a alimentat constant cu discutii sau enunturi de probleme, destul de provocatoare astfel incat să îmi trezeasca un hobby pentru algoritmica. O gândire prin care poti gasi solutii optime cerintelor impuse este