Este primul şi poate cel mai grandios şi încărcat de istorie palat al Ieşilor. Mai există în capitala Moldovei clădiri cu titulatura de palate, unele respectându-şi întocmai blazonul: Palatul Culturii, cel al copiilor, Palatul Beldiman, ca în mai toate oraşele mari ale României. Însă Palatul Roznovanu păstrează o aură romantică.
Se spune că a fost pierdut la cărţi şi cumpărat de primarul Vasile Pogor. Statuia lui tronează în faţă. Că dragostea lui Neculai Rossetti-Roznovanu pentru coniţa Maria Sturza (măritată) nu a convenit şi blestemul i-a urmărit, aşa încât a ajuns palatul pustiu, de-l călcau hoţii noaptea căutând comori. Se mai spune că aici a cântat Enescu şi că locul a fost onorat cu siguranţă de Haricleea Darcle, de Carol I, Ferdinand a locuit vremelnic în palat, iar Mihai I i-a trecut pragul abia după Revoluţia din 1989. Palatul Roznovanu: un edificiu cu un trecut grandios, cât istoria lungă de mai bine de două secole a elegantei şi nobilei clădiri.
Situat pe vechea Uliţă Mare a Iaşiului, peste drum de Mitropolie, Palatul Roznovanu a încântat şi impresionează şi astăzi importanţii vizitatori sosiţi din toate colţurile lumii. I-au trecut pragul multe personalităţi, începând cu monarhii României şi celebrităţile artistice ale vremurilor de acum mai bine de un secol şi terminând, în zilele noastre, cu înalte feţe bisericeşti, precum Patriarhul Constantinopolului şi actualii preşedinţi ai ţării. Iar acum, în locul unde odinioară aveau loc baluri somptuoase, funcţionează Consiliul Local.
BÂNTUIT SAU GLUMĂ A PRIMARULUI?
Aleşii ieşeni iau decizii pentru viitorul municipiului chiar în sala în care, cu un secol în urmă, tinerii invitaţi ai familiei Rosetti-Roznovanu, vechea proprietară a palatului, se întreceau în valsuri. Fostul primar Constantin Simirad a spus odată, mai în glumă, mai în serios, că Palatul ar fi bâ