Peste 300 de tineri din 15 cete au participat ieri la cea de-a 102-a ediţie a „Sărbătorii Junilor“. Câteva mii de oameni au venit în centrul oraşului pentru a vedea dansurile populare. Sursa: Dragoş Popescu
Mii de sibieni şi de turişti au înfruntat ieri frigul de afară pentru a-i vedea la joc pe cei peste 300 de juni şi juniţe din Mărginimea Sibiului, care au participat la tradiţionala „Sărbă toare a Junilor“, de la Sălişte. Cu straie care mai de care mai de vază şi cu dansuri care au încălzit la propriu audienţa, cele 15 cete de juni din Sălişte, Tilişca, Vale, Miercurea Sibiului, Gura Râului, Sibiel, Răşinari, Tâlmăcel, Orlat, Râul Sadului, Sadu, Cristian, Alămor, Rod şi Vaideeni (judeţul Vâlcea) au jucat Căluţul, Româna, Balul Mărăcinilor, Fecioreasca şi Căluşelul.
„Tatăl meu a fost şi el june în ceată. Bunicul şi străbunicul meu au fost juni în ceată, aşa că era normal ca să păstrez tradiţia. Peste câţiva ani şi fiul meu va veni aici, în Piaţa Junilor, şi va juca alături de alţi feciori la această sărbătoare de care toţi cei din Mărginime suntem mândri şi o ducem mai departe. E o mândrie pentru mine, ca fiu al Tilişcăi, şi cred că pentru toţi junii şi juniţele din toate cetele, că avem ocazia în fiecare an să arătăm lumii că aici la noi, la Sibiu, în Mărginime, tradiţia nu moare şi trăieşte mai departe“, spune plin de patos un tânăr din ceata junilor din Tilişca.
Turişti din toate colţurile ţării
Chiar dacă frigul a fost resimţit din plin de cei peste 4.000 de oameni care au participat la sărbătoare, ei au rezistat până la final să vadă parada junilor. Bineînţeles, cu un mic ajutor din partea vinului sau a ţuicii fierte care se vindea la tonetele din jurul pieţei, unde toată ziua au răsunat chiotele şi cântecele junilor.
La Sălişte nu au venit numai localnicii să vadă junii şi juniţele la joc. Turişt