Sărbătorile cu cei dragi - un bun prilej de a deschide o sticlă „de elită“. Prin tradiţie, românii consumă vin în astfel de situaţii, chiar dacă în aparenţă berea şi băuturile tari (inclusiv omniprezenta ţuică) par să fie preferatele conaţionalilor noştri. Ca orice ocazie deosebită, Sărbătorile de iarnă înseamnă un prilej de a celebra cum se cuvine. Însă ce să alegi din oferta magazinelor?
Iată câteva repere de orientare. În România, spre deosebire de practic toate ţările vest-europene, se bea în general vin alb, nu roşu; însă vinurile roşii sunt cele mai potrivite pentru Sărbători, pentru că merg împreună cu carnea roşie, în timp ce acelea albe pot fi asociate cu puiul, peştele sau pastele.
Petrece româneşte!
Vinurile româneşti cu adevărat bune sunt, din păcate, destul de puţine. Încercaţi-le pe cele produse de firme mai noi, care au adus know-how din străinătate: DAVINO, Domeniile Coroanei, Cramele Recaş sau SERVE.
Nu cumpăraţi vinuri de vinotecă decât dacă aveţi încredere în cel care vi-l recomandă - vinurile mai vechi de 30 de ani care mai pot fi băute sunt foarte rare şi practic niciun vin alb nu se păstrează bine mai mult de 20 de ani.
Nu vă luaţi după ambalaj, chiar dacă sticla are o etichetă frumoasă! Căutaţi iniţialele D.O.C. (denumire de origine controlată) şi anul recoltei; evitaţi, pe cât posibil, vinurile noi, deşi unele sunt bune.
Dacă nu sunteţi siguri de ce fel de vin vreţi, luaţi Merlot, e un vin care e aproape întotdeauna bun. Pinot Noir merge excelent cu carnea de porc, dar diferă mult la gust de la producător la producător, ca şi Cabernet Sauvignon.
À la française...
În materie de vinuri de import, vinurile franţuzeşti reprezintă prima opţiune, deşi, în funcţie de gusturi, puteţi alege un vin italian sau spaniol (de regulă mai intens