2008 a fost anul în care s-a înregistrat cel mai ridicat nivel de trai din istoria României, gradul de înzestrare cu bunuri de folosinţă îndelungată este mai mare ca niciodată. Acest nivel de trai ridicat a izolat şi partidele extremiste. Astfel, în urma alegerilor din 30 noiembrie 2008, au intrat în Parlament doar partide apropiate de centrul spectrului politic. Există trei factori importanţi care au avut un impact semnificativ în 2008 şi pe care îi vom regăsi şi în 2009: mediul de afaceri româ°nesc, criza economică internaţională şi climatul politic intern. (C. G.)
Mediul, criza şi priorităţile
În urma unor reforme dureroase, dar necesare, mediul de afaceri românesc s-a liberalizat la sfîrşitul anilor â90. Acele reforme au permis o creştere economică continuă - şi susţinută - din anul 2000 pînă în 2008. Perspectiva aderării la UE a stimulat şi guvernul din perioada 2000-2004 să continue reformele economice şi să liberalizeze şi mai mult economia. Din 2005, reformele de liberalizare economică au continuat, mediul de afaceri românesc devenind din ce în ce mai atractiv, mai ales în urma simplificărilor fiscale şi a introducerii unei cote unice mici de impozitare, dar şi a altor măsuri, precum continuarea procesului de privatizare. Astfel, atractivitatea mediului de afaceri - precum şi perspectiva de ţară membră UE au atras investiţii fără precedent în economia românească şi au dus la cea mai mare creştere economică din UE în primele 6 luni ale lui 2008.
Totuşi, criza economică internaţională - care s-a agravat începînd cu septembrie 2008 - va duce la o scădere semnificativă a ritmului de creştere economică în România; va duce la o reducere a investiţiilor - îndeosebi cele private - şi la o posibilă scădere a exporturilor. Şomajul a început deja să crească şi probabil va mai creşte. Inflaţia însă se va reduce, în urma scăderii cererii la nivel i