Un miliard de persoane vor suferi de foamete în următorul an, o mare parte din vină purtând-o agravarea crizei finaciare, informează The Independent. Sursa: burkinafasomissions.com
Organizaţia pentru Agricultură şi Hrană estimează că 963 de milioane de oameni sunt subnutriţi, în ciuda unui acord încheiat în urmă cu opt ani de liderii statelor bogate ale lumii.
Potrivit organizaţiei, ajutorul financiar acordat statelor din lumea a treia nu a fost de ajuns pentru stimularea agriculturii. Eforturi şi realizări destul de importante s-au realizat doar în domeniul sanitar.
În septembrie 2000, un acord între guvernele unora dintre cele mai puternice state ale lumii propunea ca, până în 2015, să reducă cu 50% numărul oamenilor care suferă de foamete. Atunci, erau stabilită opt căui de acţiune. Jurnaliştii britanici au analizat ce s-a făcut şi ce nu în ultimii opt ani:
Realizări şi eşecuri:
1. Eradicarea sărăciei extreme şi a foametei
Plus: Dacă în 1990, 42% din populaţia globală trăia în sărăcie extremă, procentul de astăzi este de doar 26%. Şi procentul subnutriţilor s-a micşorat, de la o treime acum 18 ani, la puţin peste un sfert în prezent.
Minus: În unele zone ale Globului, eforturile nu se simt apoape deloc. Este şi cazul Africii sub-Sahariene, unde muncitorii primesc mai puţin de un dolar pe zi.
2. Educaţie pentru mai mulţi
Plus: În 1999, 103 milioane de locuitori erau nealfabetizaţi. În 2006, doar 73 de milioane de aflau în această situaţie.
Minus: 38 de milioane de copii din centrul şi sudul Africii şi 18 milioane din sudul Asiei nu merg la şcoală.
3. Egalitatea sexuală în educaţie şi muncă
Plus: 55% dintre copiii care nu sunt implicaţi în procesul de învăţământ sunt fete. Legislativele din întreaga lume au foa