Interzicerea vechilor unelte de pescuit, preţul mic la care cumpără cherhanalele peştele şi evoluţia turismului în localităţile din Deltă proiectează un viitor sumbru asupra pescarilor. Un locuitor al Sulinei povesteşte cum se practica pescuitul acum 30 de ani în Delta Dunării şi cum a ajuns braconajul singura cale de supravieţuire a localnicilor. Adrian Rahău, 47 de ani, practică pescuitul în Sulina de când era copil. Amintirile frumoase de acum trei decade şi schimbările care s-au produs în ultimii ani în industria pescuitului din Deltă îi apasă sufletul atât de mult, încât crede că “mâine, poimâine va muri de oftică”. Pentru el, meseria de pescar a dispărut.
“Se va vorbi despre orice în Sulina, de la începutul anului care vine, dar nu de pescuit”, spune Rahău. Pescarul crede că Delta se va închide, ceea ce în niciun caz nu va constitui o bucurie pentru localnici.
Pescarul Adrian Rahău, povestindu-şi amintirile Foto: mihai stoica
De fapt, pentru el, Delta este deja închisă, având în vedere perioada de prohibiţie de trei luni şi interzicerea setcilor pe tot parcursul anului. Uneltele permise în prezent sunt vintirul şi talianul, care nu fac faţă nevoilor pescarilor.
“Autorităţile spun că ne vom descurca foarte uşor din turism şi tot ei ştiu foarte bine că turismul există doar trei luni pe an, iar anul n-are trei luni, are de patru ori mai multe.
Nu ştiu dacă mai interesează pe cineva cum vom trăi”, mai spune Rahău. Pescarul se întreabă de câte ori au crescut preţurile la peşte, în magazine. Nici nu contează, spune el, din moment ce cherhanalele plătesc, de 20 de ani, acelaşi preţ pentru peştele
luat de la pescari: “Deci, ca să poţi face faţă, trebuie să prinzi mai mult peşte, foarte mult. Dar cu ce, dacă nu te mai lasă cu niciun fel de sculă? Aşa că, vrei, nu vrei, te laşi de p