Inceputul noului an, in preajma Bobotezei, este marcat de momentul sfintirii caselor cu apa Iordanului. Despre semnificatia acestui obicei, ne-a relatat parintele Dumitru Gherman, de la Parohia Sfanta Treime din Reghin.
Reporter: Care este importanta binecuvantarii cu apa cea sfanta si cum ar trebui perceput de catre crestini acest moment?
Dumitru Gherman: Acest moment l-as numi o taina, deoarece aghiasma cea mare, sfintirea apei celei mari, se face o data pe an, in acest praznic al Bobotezei. Prin rugaciunile noastre chemam Duhul Sfant sa binecuvinteze aceasta apa, ca si apa Iordanului. Iata ca stropi de rugaciune din stropii Iordanului se muta in bisericile noastre crestine, in toata lumea. Se muta acest strop de apa sfanta, prin Duhul cel Sfant care sfinteste si cu care mergem si binecuvintam casele fiecarui crestin. Nu preotul merge in aceasta casa, ci merge trimisul lui Hristos, merge trimisul lui Ioan Botezatorul, merge apa Iordanului, apa sfintita care prin puterea harului lui Dumnezeu incredintata preotilor, ca sa binecuvinteze casele noastre, sa le pregateasca. De aceea, chiar la inceput de an, ca o primenire, ca o binecuvantare, cu care pornim in noul an, cu toate cele sfintite, astfel ca sufletele si trupurile noastre, si toata casa in care locuim sa fie sub aceasta ocrotire si binecuvantare a Duhului Sfant, prin aceasta stropire cu apa sfintita, pe care o facem in numele Sfintei Treimi, a Tatalui, a Fiului si a Sfantului Duh.
Rep.: Anumite persoane interpreteaza acest obicei, ca pe un mijloc de a face bani. Ce parere aveti?
D.G.: Preotul este mesagerul lui Hristos, de aceea e bine ca oamenii sa deschida usa, deoarece exista si anumite conceptii, cum ca preotul merge dupa bani. Nu este obligat nimeni sa dea nici un banut. Cei care doresc cu acesta ocazie, pot sa plateasca anumite contributii benevole pe care biserica le-a randuit